onsdag 17 november 2010

Dagens utmaning

Uppgift:
  • Ta ett produktfoto till en tidningsannons.

Ingångsvärden:
  • Du råkar ha "en bra kamera" och utses till fotograf. Ingen frågar om du vet något om denna sortens fotografering.
  • 3-4 personer har någon slags visioner om annonsen. 1 av dessa finns på plats vid själva fototillfället.
  • 0 av ovanstående lyckas beskriva annat än mycket grovt vad de är ute efter i termer av själva fotots innehåll, disposition eller kan peka på en förlaga att efterlikna.
  • Ingen kan svara på vilket format tidningen förväntar sig av fotot. Ni enas om att "en bra jpg duger".
  • Efter en stunds studier av omgivningarna hittar du en mörk utomhusbakgrund som duger (= INTE innehåller 1000 distraherande små skitprylar) och en bunt arbetslampor att ljussätta med. Lågenergilampors vita ljus är riktigt trevligt när allt kommer till kritan, jag tror att jag kommer att vilja leka studio fler gånger.
  • Person A skall enligt person B förbereda föremål C i tid till fotograferingen. A är inte synlig på hela dagen. När exakt ingen tid återstår innan fotografering gör istället person D en hjälteinsats och fixar föremål C med resultatet att personer E,F och G senare löper risken att brinna upp. Hårdrock minsann!
  • Efter att ha lekt lite med olika vinklar och helt gett upp om att lyckas regissera "modellerna" börjar det bli kallt och bråkigt varför du drar av ett par serier som åtminstone innehåller det överenskomna motivet och stoppar undan kameran. "Fort men fel" är inte roligt men de bra bilderna där man får finslipa alla detaljerna i en studio brukar vanligtvis kosta lite mer än vad jag har i timmen... ;-)

(Fokus är helt åt skogen och skärpan kass. Jag hade för bråttom för att hålla koll på ISO, vitbalans och exponeringskompensation. Det som är något sånär bra är just ljuset då det framhäver produkterna och i övrigt inte ger några starka skuggor eller explosivt vita reflexer på kläderna. Vita gastuben mot svart bakgrund är mer tur än skicklighet men maximerar potentialen i den delen av bilden. Realismen i bilden är inte sämre än den i en Gantkatalog där ett gäng nervösa grabbar sitter i en timmerstuga i bara kallingarna och slipar sågkedjor/strängar om armborst...)

4 kommentarer:

Björn sa...

Du älskar ditt jobb.

Rilleman sa...

Jepp. På samma sätt som jag älskar alla virus, bakterier och övrigt som bara NÄSTAN tar livet av mig och i processen gör mitt imunförsvar starkare.

NLC sa...

men de va la gôtt eller?

Rilleman sa...

Efter att ha sett ett prospekt till den färdiga annonsen antar jag att jag inte är en större klåpare än de som normalt sysslar med sånt här. Ska se om jag lyckas få tag på ett ex vad det lider.