lördag 29 september 2007

Rilleman (lyft)gafflar lite

Dagens bedrift var att släpa sig till jobbet på en lördagmorgon för att avlägga teoretiskt och praktiskt prov för ledtruck och lastmaskin. Teorin bestod av ett par häften och plöjdes igenom igår kväll med hjälp av ett par öl. Kunskaper är ju som bekant alkohollösliga och det kändes viktigt att få ut dom även i hjärnans mindre vindlingar, så kallad djupinlärning. Det handlade mest om lätta saker som tyngdpunktsfördelning och maskinernas begränsningar. Största problemet var förmodligen att acceptera att laster angavs i kg istället för N, och att "acceleration" undantagslöst betydde ökning av farten.. Bruket av uttrycket "centrifugalkraft" kunde få vilken fysiker som helst att brista ut i gråt.

Det var ett glatt men slitet gäng som sammanstrålade i fikarummet klockan 0800 för att skriva de erforderliga proven. 60 frågor och 54 eller fler rätta svar per prov var vad som gällde. Jag hade ett fel på 120 frågor vilket får anses acceptabelt under omständigheterna. Kaffet på jobbet kan göra vem som helst dum i huvudet!

När instruktören kom ut och såg vår lastbrygga undslapp han sig ett "åherregud, det här är ju livsfarligt!" varvid ett förvånat ansiktsuttryck helt undvek samtliga deltagares ansikten. Körövningarna var av det enklare slaget. Med först truck och sedan lastmaskin skulle 10 EUR-pallar läggas ut i en rad och sedan staplas upp igen i god ordning. Trucken kunde vi alla köra i sömnen men för några var lastmaskinen en ny upplevelse. Jag har kört den lite tidigare men måste tillstå att pallstapling av enskilda pall var skitsvårt eftersom lyftaggregatet hela tiden skymde bottenpallen. Det är mycket lättare att lyfta saker i ögonhöjd. Maskinen var en Volvo BM 4300, med en tomvikt på ungefär 8500 kg. Att köra en sån best känns avgjort grabbigt eftersom även små misstag genast gör stort intryck/avtryck på/i omgivningen...

Att arbetsgivaren nu kostat på oss en utbildning i att göra nåt vi alla gjort ändå i flera år ger ju en lite varm känsla inombords för nu behöver man ju inte längre gå och oroa sig för att CHEFEN ska få SPARKEN om arbetarskyddstyrelsen kommer på besök. Så BRA.

Roligast idag var annars svaret på frågan från läraren hur vi skulle komma att använda våra nyvunna kunskaper nu när vi äntligen hade riktiga utbildningsbevis:
- "Jo, på måndag kan vi gå och söka jobb på Manpower!"

2 kommentarer:

Sven Wennerström sa...

http://xkcd.com/123/

NLC sa...

Huvva! Det var starkt jobbat :-)