torsdag 2 december 2010

En kall omvärld

Sedan jag "därtill nödd och tvungen" registrerade mig som en del av den stora gemenskapen på Facebook har jag börjat förstå vilket tidsmässigt sjunkhål det handlar om. Några minuter då och då känns inte mycket men totalt under en dag försvinner massvis med tid. Efter att nyhetens behag nu lagt sig är det dags att återgå till bloggandet.

Wikileaks moraliskt obestämbare ledare Julian Assange måste leva ett spännande liv. Hans Robin-Hood-gloria verkar ha hamnat på sniskan i och med anklagelserna om våldtäkt och enligt senaste rönen i slaskpressen bör han nu också frukta för sitt liv då folk på höga poster "gärna skulle se honom död". Klart är att han inte lär stå på Hillary Clintons julkortslista annat än om sagda kort leverades med en BLU-82:a. Förr i tiden sprang det runt en massa hackerwannabes och tapetserade tillvaron med klyschor av typen "Information just wants to be free!" och gick sen och hade copy-party där man laddade ner Tetris på 42 disketter. När Wikileaks väljer att publicera en samlingsutgåva av Amerikanskt diplomatiskt skitsnack så slår de med imponerande kraft in en dörr som aldrig någonsin varit stängd. Möjligen bevisar de i processen ett par saker vi redan visste; att folk är dumma och att diplomater är som folk är mest. Det är ingen högoddsare att nominera herr Assange till titeln "Världens just nu ensammaste person" och han gör gott i att studera det historiska citatet "Der Feind liebt den Verrat aber nicht den Verräder". En grundregel för den som tänker avslöja någon annans hemligheter bör vara att ta minst så mycket betalt så att det räcker till en biljett hem, för man har definitivt bränt sina skepp. Blir intressant att se om det kommer nåt på allvar intressant ur högen med läckta dokument.

Trenden att ha prisvärd arbetskraft från våra östeuropeiska grannländer har varit stark under den gångna hösten och har nästan kunnat berättiga inköpet av en kort språkkurs för att ha en chans att veta vad kunden vill ha utan att behöva ta fram ritblocket.
-"Dobrechka no twietja?"
-"??"
-"Do-bre-chka... argh... Ra-ta-ta-ta-ta-tat?! Panjemajo?"
-"Do you want a ..Kalasjnikov?? We don't.."
-"Zsjut! Dobr.. Bohrhammer!! Ja?!"
-"Ahh! Bohrhammer, yes!! You want a hammerdrill! Bosch!"
-"Njet Bosch. Hilti!"
Jag ansätter att Polen inom kort kommer att överraska oss alla och placera en medborgare på Månen. Det är ju nästan oundvikligt med tanke på hur många vilsna polacker det verkar finnas i omlopp just nu...

2 kommentarer:

Björn sa...

Vi ses på fejan!

...dessutom tror jag att du tycker om Wikileaks egentligen. Din avvaktande inställning verkar inte helt äkta.

Lennart sa...

Anklagelserna mot Julian Assange är säkert initierade av starka/mörka krafter från den stora demokratien i väster.