måndag 6 december 2010

Klappa till bara!

Denna moddiga sörja vi svårmodigt vada runt i kan ju få vem som helst att vilja gå i ide tills potatisen är klar på midsommarafton. Även om jag inte har några större problem att ta mig fram i trafiken längre så stör allt slask min känsla för det som är rätt och riktigt! Snö skall antingen vara kall, torr och grat... (nej, det var visst nåt annat, börjar om). Snö skall antingen vara lika jungfrueligt vit och orörd som en anemisk mö med ett Franz-Jaeger kyskhetsbälte, eller redigt plogad och upptryckt mot ett mitträcke på E4:an eller nåt så att man vet var man har varandra. Jag tror att jag fortfarande pratar om snö.

För att liva upp en smula avser jag dela med mig av några från erfarenheter kondenserade julklappstips. Då mina vanligaste arbetsuppgifter till stor del består av att lösa dåliga människors (se "kund") problem har jag skaffat mig en slags bank av ting som hjälper mig i mitt Sisyfosvärv. Det är helt enkelt saker som ingen borde vara utan och som i vissa givna situationer kan rädda både ens dag och förstånd.
  • Kil att ställa upp dörren med. Älskade lilla tårtbit, flyttgubbens BÄSTA vän! Finns att köpa i gummi för en spottstyver och blir ännu billigare att såga till av trä hemma i garaget. Får plats i vilken ficka som helst och ser till att den förbannade dörren inte går igen hela tiden.
  • Pumpspännband. Finns i alla storlekar och priser. Hör hemma i varje bil och släpvagn och gör livet så mycket enklare när tillvaron börjat handla om lastsäkring. Knyt inte fast Svärmor på taket med tvättlinan, dra åt rejält med spännaren istället!
  • Spaklyftblocket är en relativt ny bekantskap och ett fantastiskt sätt att dra, lyfta eller spänna något med både stor kraft och stor kontroll. För tillfället räddar det min dag varje gång jag t.ex. måste dra fram en stor fastfrusen manskapsvagn (typ husvagn fast "brötigare") så att jag kan koppla den på bilen. Ett sant multiverktyg och ett måste i lådan. Små modeller ger 5-10 kN vilket räcker till mycket.
  • På tal om multiverktyg så bör man ha ett sånt också. Jag må gnälla om att dess mejslar och annat inte är i klass med riktiga verktyg men när jag står där i skuren av spån som blåser ur byggfläkten med vargar nafsande i spikfickorna och tredje gradens koffeindelirium så är jag helt tillfreds med vadhelst jag kan fälla upp ur den där grunkan. Köptipset är antingen billigt nog att ha som slit och släng eller dyrt nog att kunna få den servad. Båda funkar. Men dyrt är roligare.
  • Vikmugg och Spork. Det finns alltid någon lycklig fan som har en slurk kaffe kvar och med egen mugg finns inga motargument, Ge Hit!. När alla andra står och försöker pilla i sig fredagstårtbiten med ett frimärke till plastkaffesked hugger du och din Spork redan in på andra omgången. Vanligast i lexan men finns även i titan för samvetslösa individer som inte bryr sig ett svkatt om att flygindustrin redan har svårt nog att få tag på de legeringar de behöver! Sanna mina ord, om titanpriset går upp mer så kommer ni få se flygingenjörer börja jaga golfare...
  • Cu Dhub Black Single Malt. En riktig "Cyndee Peterswhiskey"; mjuk, rund och kolsvart. Antingen för att fira att dagen är slut eller för att glömma att det är en ny i morgon.
Tänk även på de som inget har och fundera på om inte en del av julklappspengarna gör sig bäst i en bössa. (Nej, Johannes! Inte en SÅN. En IN-SAM-LINGS-BÖSSA!) ;-)

2 kommentarer:

Kent sa...

Onsdagstrött efter tandläkarbesök och allmän tristess. Perfekt tillfälle för lite visdom från Rillemannen.

Rilleman sa...

Ja fy tusan, tandläkare kan vara hemska gäster. Vila upp dig och knapra på hårda kolor som hämnd.