tisdag 12 april 2011

Radiostörd radionörd

I helgen valde jag att förpassa mina studier till biblioteket för att få lite rumslig stimuli och för att slippa gamla invanda distraktioner. Dessutom hade jag planen att försöka hitta lite trevlig "radioporr" för att få inspiration inför framtiden. Hobbyn är stor och förr eller senare måste jag välja en disciplin och fiskal ambitionsnivå. Som med allt annat elektroniskt finns ingen egentlig övre prisnivå men lyckligtvis kan man bygga kompetenta saker själv, från scratch eller som byggsats.

Den "störning" som åsyftas i rubriken, och som snart beskrivs, har två huvudsakliga komponenter.
  1. Inom radiovärlden existerar en formell serie treställiga bokstavsförkortningar som kallas "Q-koden". Denna kod är ett arv sedan man mer frekvent (sic!) använde morse och var intresserad av att hålla teckenflödet kortfattat och lättförståeligt. Ett exempel är koden QTH som betyder "Mitt geografiska läge är.." alternativt frågar efter motpartens geografiska läge när det används som fråga. Det finns kanske ett femtiotal koder som används någotsånär ofta och absolut gulligast är QWM; "Will You marry me?/I will marry You". (Kan vara bra att veta om jag någonsin får för mig att fyllemessa...)
  2. Den mest kända tidskriften i radioamatörsammanhang har en tvåställig titel där jag bara kunde komma på att ena bokstaven var just "Q". Jag har sett den i tidskrifthyllan i många år men aldrig riktigt haft behov av att bläddra i den.
I eftertankens kranka blekhet ser jag en brist i att till den vänliga tanten i info-disken ställa upp sökkriteriet som:
  • Periodisk tidskrift, två bokstäver i titeln.
  • Ena bokstaven "Q" som i Quintus.
  • Verkställ! Ett-två-ett-två.. Allting går i marschtakt! Hähähä!
Sökresultatet lät inte vänta på sig och när jag fått ett hyllnummer travade jag bort och läste på om bögklubbar, HBTQ-frågor och om den norske konstnären Morten Traaviks verk på temat krig, sexualitet, drifter och kroppsligt förfall i konstutställningen Body Armour som visas på Armémuseum.

Alltså, en gång för alla: förkortningen CQ används inom amatörradion som en förkortning för "Allmänt anrop". En mycket fyndig och passande titel på en tidskrift om radio.

Tidningen QX har inte mycket med radio att göra, alls. (Fast egentligen borde man införa QHBT som officiell kod för "I am Gay/Are You gay?". Skulle säkert liva upp bland de gamla stofilerna ute i etern... :-D)

1 kommentar:

Lennart sa...

En annan Q-förkortning som Du knappast (heller) hittar ä:
QLF? == sänder ni med vänster fot?
Hä hä