söndag 31 augusti 2008

Reality-TV?

Efter framgångarna med CSI-sviten ( "Original", Miami, NY etc) så funderar jag på om det inte är dags att flytta programmen ytterligare lite närmre tittarna; "CSI, Centrum Skäggetorp Investigator", där vi får följa jakten på ledtrådar efter vem det är som kissar i hissen, datummärkt om falaffeln och där Skäggetorps finest försöker lista ut vad den mysko killen i LHC-tröjan egentligen GÖR??

En annan lokal adaption av ett populärt program vore annars "Ensam mamma krökar"...

lördag 30 augusti 2008

Konstigt...

Ibland händer det att jag blir lite överraskad. Det är de där gångerna jag stöter på ett för mig helt nytt koncept eller en helt ny idé. Oftast är det en positiv upplevelse, som t.ex. när jag första gången såg The Matrix. Ibland är det en negativ upplevelse, som när jag ser den yttersta formen av mänsklig dumhet kondenserad i de som trots TOTAL brist på teknisk färdighet envisas med att använda självscanningskassan på Willy's... Idag var det en lite annorlunda upplevelse när jag klev förbi ett skyltfönster på Klostergatan och såg ett i mitt tycke avgjort märkligt artistiskt inslag:

Herr Elggren har uppenbarligen givit sig på att kräva rättigheterna till kombinationen av färgerna gult och svart, och därmed rätten till alla de produkter och sammanhang där denna kombination används. Om detta är smart eller bara helsnurrigt är jag inte kompetent att bedöma, så jag skriver detta på det konstnärliga kontot tills vidare... Tydligt är dock att han var tidigt ute, för "utställningen" daterar tillbaka till 1977 och har har bevisligen hunnit samla på sig en hel del prylar i "i sina färger".På anslaget på väggen står följande:

I hereby lay
CLAIM
to this symbol, sign, icon, the combination of
Yellow & Black
Wherever it may appear, in this or any other world.
In whatever shape, form, pattern or composition, be it civil or military.
I hereby claim to be it´s originator and owner.
Leif Elggren, Stockholm 1977

söndag 24 augusti 2008

Helgad vare ledigheten

Utom kanske just den här helgledigheten då, eftersom den började med årets första rejäla influensa. I fredags morse trodde jag att tillvaron drog mig i benet men tydligen var det så att jag faktiskt skulle plågas av simultant ryggont, magsjuka och feber. Det tar emot att sjukanmäla sig men i detta fallet var det svårt att hitta ett hållbart alternativ. Jag kom endast med svårighet ur sängen. Kroppen var sådär lagom öm och alla försök att äta och dricka fick grannarna att skriva protestlistor där de "å det skarpaste ålägger Jonsson att sluta hålla brunstiga sjölejon inom fastighetens gränser!"... För att hushålla med energin gick jag i dvala under en filt i sällskap av mitt imunförvar som nu närmast betedde sig som en AIK-klack på repövning. Pang på allt som rör sig!

Lördagen var en seg uplevelse men tusen gånger bättre än fredagen eftersom febern släppt. Matlusten fick liksom luras igång med falska löften om kommande cykelköp. För att få lite frisk luft tog jag en mycket försiktig promenad runt kvarteret och gjorde därmed slut på all tillgänglig energi. Tillbaks till soffan. På kvällen kände jag mig stärkt och kunde fortsätta att snofsa till de lådor jag skaffat på IKEA. Med hjul på och klädda med tyg ser de inte helt dumma ut. Nu återstår bara att klä locken med sittvänligt skumgummi och ett matchande tyg kanibaliserat från ett gammalt överkast. Nästan omedelbart syns en positiv utveckling emedan en stor del lösa prylar hittar sin väg ner i de två lådorna. Vardagsrummet ser mycket trevligare ut.


Idag, söndag, mår jag nästan helt bra. Ryggen är mycket bättre och om jag inte lyfter tungt så kan jag röra mig tämligen fritt. För att blidka min manliga sida (som hittills tjurat över att utsättas för tygval och huvudvärkstabletter och skit..) bytte jag olja i bilen. Oljefiltret i Saaben sitter förbålt illa till och när jag nu för en gångs skull hittat ett bra verktyg (Biltema; 20-322) så krävde den förbannade manicken antingen 1/2-tums fyrkantsskaft eller 22 mm utvändig nyckel, båda två kraftigare doningar än vad jag har i min "lilla låda". Lyckligtvis räddades jag ÄNNU en gång av detta mysterium till hjälpmedel; nämligen hjulmutternyckeln (Biltema, 10-2606)! Jag har tappat räkningen på hur ofta detta har kommit till användning i applikationer skilda från just hjulbyte, men det sviker mig aldrig!

Provturen gick via Tornby för att hitta en duglig duschhylla att ha.. eh.. schampo på. På Ica hittar man ofta märkliga saker, så även denna gång. Det var något med formspråket i den där "badkarskudden" som fångade min uppmärksamhet. Det var som en "störning i kraften".. som om tusen själar samfällt hade vrålat "SVART KLÄTTERREP!!". Det mina ögon först inte kunde greppa fann mina flinka händer desto snabbare och innan jag ens hunnit fatta det stod jag där med ett fast grepp om... kudden.


Till slut lade jag tillbaka den, för det var ju inte en sån hylla jag var ute efter. Just då i alla fall.

tisdag 19 augusti 2008

Rillemans (in)Sexorgie!

"I was up all night, screwing like mad!"

Igår drabbades jag av en okuvlig lust att försöka befria mitt stackars golv ifrån de högar av prylar jag inte har en vettig plats för. Lösningen var att åka till IKEA. Där inhandlades diverse finurliga förvaringslådor, smarta skoförvaringar och galanta garderober. Allt i påtagligt platta paket.

Att läsa monteringsanvsningar är för folk utan självförtroende. Jag är Rilleman, damn it! Följaktligen tog den andra garderoben 5% av tiden att montera jämfört med sin föregångare, helt naturligt när man tänker på det... Att montera två trälådor tog ungefär en timme, varav 50+ minuter var väntan på att skruvdragarens batteri skulle laddas. Att skruva för hand skulle ha tagit totalt 10 minuter men i detta hushållet håller vi på principerna! Dessutom vore det otacksamt mot grabbarna som drog igång hela Apolloprojektet bara för att vi idag skulle ha tillgång till coola sladdlösa powertools.

I helgen skall jag ge mig på att försöka perforera det hårdaste material människan känner till. Diamant är som sockerkaka jämfört med betongen här i Skäggetorp, men nu har jag tröttnat och vill få upp lite tavlor, hyllor och krafs. 8 mm borr och total brist på empati för mina grannars ringande öron, dimsyn och nedrasade prydnadstallrikar med gråtande barn gör nog susen! Forza! Nästa steg i eskaleringen blir annars att rigga upp en slätborrad 120 mm strv-pjäs och slå hålet med en KE-penetrator...

Ernst Kirchstieger? I'm gonna Isinbayeva his ass! Hähähä!

fredag 15 augusti 2008

Okoordinerad kartografi

Att köra efter GPS kan ibland vara väldigt bekvämt. Ibland får man dock tyvärr en lite för stor tilltro till den förbannade manicken, och glömmer att den följer ett par ganska enkla regler. Du får vad du bett om VARE SIG RESULTATET ÄR RIMLIGT ELLER INTE!

Jag erkänner; under senaste resan var jag trött och dubbelkollade inte den plottade färdvägen mot målet. För detta belönades jag med att köra 20 km på skogsvägar som, även om de var breda och fina, hade varit en utmaning för fjädringen i ett CV90. Mitt andra misstag var att göra antagandet att kollegan som satt med vår högst analoga vägatlas skulle agera back-up och beslutsstöd. Misstaget bestod egentligen i att omedvetet utgå ifrån att alla är lika entusiastiska navigatörer som jag själv. Nu vet jag bättre. För varje entusiastisk navigationskunnig person måste det ju finnas en motsvarighet i normalkurvans andra ände som har lokalsinne som en svårt närsynt brevduva med en metallplatta i skallen och som bara har nytta av ett kartblad om de plötsligt måste skita i skogen...

Saab Survivor!

Följetongen "Finn fem fel" på min bil fortsätter. Vi har nu kommit till felet "urladdat batteri efter att ha stått stilla ett par dagar". Späningen i batteriet är då så låg att jag knappt kan få kontrollamporna att lysa, ännu mindre dra runt en starmotor. Min booster har räddat mig otaliga gånger men det som är ett bekymmer när det är varmt och skönt kan bli ett stort problem på vintern.

I vanlig ordning började jag med att fundera en stund. Tänkbara orsaker är; dålig laddning, fel på själva batteriet eller jordfel/krypströmmar när motorn är avstängd. De två första alternativen gick att kontrollera ganska lätt. Multimetern visade 14V ut från generatorn (som för övrigt fick nya kol i fjol) och efter laddning med extern laddare höll sig spänningen över flera dagar utan avvikelse. Vätskenivån var där den skulle och elektrolytens densitet inom givna parametrar. Återstod alltså att leka kretsteori.

Med batteriet laddat och inkopplat mätte jag först krypströmmen med avstängd (såklart..) motor till ca 100 mA. Värdet var något fluktuerande, vilket känns lite typiskt för en ström som går i t.ex. en vätskehinna e.dyl. Steg två var att försöka isolera vilken del av bilens elsystem det gällde. Detta gjordes genom att dra ut en av de små karamelliknande säkringarna en och en och därefter mäta efter krypström över polerna. Det var svårt att få ett tydligt utslag men förmodligen är det i bakljusen det spökar lite. En vacker dag ska jag skruva bort lyktglasen och kolla om det dryper av fukt i närheten av bromsljus och bakre dimljus.

Tills vidare kopplar jag bort en batteripol när bilen skall stå längre än några timmar, och även om detta är avgjort lite meckigt så funkar det tack vare att bilen saknar avancerad elektronik. En tanke jag haft är att om det inte går att fixa själva problemet istället sätta in en lagom kraftig "huvudströmbrytare" till batteriet. Bara att ha en fet brytare märkt "Main power" är ju värt besväret. :-)

torsdag 7 augusti 2008

Roadrunner

De två senaste dagarna har jag kört ca 900km. Utslaget över de ca 18 arbetstimmarna blir det en snittfart på 50 km/h. Det känns ganska respektabet. Önskar bara att jag visste hur jag ska få in de totalt fyra timmars riktig sömn jag fått i ekvationen också... Äh, skitsamma, det fixar jag i morgon när jorden inte snurrar så hemskt.

tisdag 5 augusti 2008

Högtryck

Efter att ha jobbat hårt till 19.30 idag känns det i alla fall skönt att veta att jag inte behöver gå upp förrän 0400 i morgon bitti... Hoppas att ni andra inte ska köra bil mot Göteborg i morgon , för det ska jag. Får väl sova med en hjärnhalva i taget eller nåt.

måndag 4 augusti 2008

Sälja is till eskimåer?

Idag har jag stått i hällande regn och spolat vatten på ett hus. Det blev visserligen väldigt rent och fint och jo jag fick betalt för det... men jag känner mig ändå lite... korkad. :-/

söndag 3 augusti 2008

Filmtajm och upptäcktsfärd

Igår (lördag) hade jag lite bekanta över på på ett MontyPython-maraton. Vi gick igenom en stor del av Flying Circus-boxen liksom en lika stor del av ölsortimentet på Systemet i Tornby. Några klassiker jag skratade extra gott åt var "fish slapping dance" och naturligtvis "MY BRAIN HURTS!!!". Jag har en känsla av att det kan komma att dyka upp en och annan Gumby på jobbet kommande veckan... om inte "the Spanish Inquisition!" hinner före så klart. [diabolical laughter]

Idag var jag lite småtrött och tog en stärkande promenad i en del av Skäggetorp jag hittills missat. Dels den som ligger norr om fotbollsplanen och dels den takterrass som ligger ovanpå Skäggetorp Centrums norra flygelbyggnad, dvs ovanpå videobutiken, vårdcentralen etc. Trotts alla mina år i Skägget har jag hittills aldrig haft ärende att vistas där uppe men nu tog nyfikenheten överhanden. Till min förvåning var det riktigt fint där uppe. Snygga tegelgångar med små rabatter här och där, mot slutet ett väl inhägnat dagis. Mitt minne av en trappa på bortre änden svek mig så jag fick knalla tillbaka över gångbron till ingången till Centrum för att komma ner igen. Märkligt att det finn så mycket nytt att se på hemmaplan.

Kommande vecka kommer att bli tuff. Mycket jobb och mycket resande är inplanerat så det är tveksamt om jag hinner skriva så mycket. Ska försöka få till nåt inlägg i farten när jag väl fått det mobial bredbandet att funka.