söndag 26 september 2010

Spridda observationer

Jag vet att det verkar torftigt och inrutat på gränsen till autistiskt men jag uppskattar mina helgbesök ute på Tornby. Även om jag inte behöver något så är det kul att se på folk och att hålla sig a´jour med det senaste i hyllorna. Denna vecka var det uppenbart att "lönehelg" sammanfallit med den kollektiva uppfattningen "oh-shit-det-är-höst-och-ungarna-har-inga-kläder", varför hela stadens befolkning med barn i bävernylonsålder vallfärdade till reorna på Sport-och-fritidstemplen. Vilket vackert vimmel! Om city är stadens hjärta så är Tornby/Ikano i sanning Linköpingsregionens fiskala njure där strömmen av människor filtreras ifrån sina tillgångar.

Stor elakt mattsvart glidarhoj: 180 000 kr. Värsta breda däcken och extra högljudd ljuddämpare: 30 000. Svart skinnställ (tuggat av epileptiska jakar för rätta patinan!), stövlar, handskar, extra fransar, hjäm..: 20 000 kr. Neongul reflexväst från Jula: 79,90. Jag gissar att det är såhär det känns att gå på date med en Cameron Diaz klädd i en kort klänning gjord av av svagt förtätad mystik med liv av dimma samt foppatofflor...

En av de moderna televiserade trenderna verkar baseras på äkta hälfters geografiska belägenhet. Formatet är t.ex. [plats]-fruar, och platsen gärna lite exotisk. Jag vill slå ett slag (flera, egentligen) för en lokal version av detta framgångsrika koncept; Skäggetorpsfruar! På rak arm kan jag presentera de vanliga arketyperna:
  • Skriktanten. En solkar favorit med en och endast en volyminställning; PÅ. Står på sin balkong och kommunicerar sina åsikter med sina (hörselskadade, får man förmoda) ungar och resten av kvarteret.
  • Röktanten. Tre paket om dagen håller doktorn borta. De nikotingula fläckarna på fingrarna når nu armbågen och ger en vacker kontrast till den i övrigt vintergrå hyn. Alla fimpar sparas i en tom femkilos fefferoniburk på uteplatsen.
  • Kröktanten. Förbannar bag-in-boxens intåg i hennes liv. Nu får hon ju inte lika mycket friskt luft som när alkohol kom på flaska.
  • Pöktanten. Gör en sak riktigt bra. Barn. Mysbyxor 24/7. Favoritprogram: "Ensam mamma gökar".
  • Iraktanten. En drogfri kombo av ovanstående. Familjens verkliga överhuvud, en maktfaktor bakom sin shoppingvagn på Willy´s. Håller med Jedikrafter sina ungar i någon slags terrorbalans. Var precis som alla mellan-östern-tjejer skitsnygg till den dag då hon förvandlades till sin mamma.
Ovanstående må vara onödigt elakt och cyniskt men kalla mig inte lögnare förrän du bott ett tag i mitt område.

3 kommentarer:

NLC sa...

ALBIN! Ett skrik man inte hör så ofta nu för tidan...

Rilleman sa...

Anade nästan att du skulle minnas.. :-)

Calmsund sa...

du får mig nästan att längta tillbaka till skägget...men bara nästan :)
//Micke