torsdag 11 mars 2010

Sverige ansar sitt pansar?

Den spännande historien om hur Sveriges näst mest onödiga myndighet (Radiotjänst är ständig etta, dummare än ett hål i en vattenhink..) skall upphandla ett nytt splitterskyddat fordon till Försvarsmakten har tagit en ny och spännande vändning. Dock ingen pivotsväng, det blev för dyrt.

Hägglunds Vehicle i Ö-vik, en del av BAE Land Systems, lyckades ju få den första upphandlingen ogiltigförklarad och har nu använt tiden till att anpassa (läs "dumma ner"*) sitt bidrag till den specifikation som FMV ställt upp. En kort summering av processen är att man tagit sitt originalkoncept som var nytt, hett och dyrt och rensat bort det som var nytt och hett. Kvar blir en tämligen traditionell lösning som gör mig ungefär lika upphetsad som dansbandsmusik och husvagnscamping. Men okej då, den är ju åtminstone Svensk.


Det finns dock en aspekt av projektet som känns rätt; namnet. Fråga dig själv, "vad känns värst, att vara tvungen att slåss mot en trebokstavsförkortning eller mot en 'Alligator'.."? Det är nog så att namngivning av militära system de facto präglas av ett inte helt klent mått av ålderslös grabbighet. Detta är särskilt utpräglat på flygsidan där modellerna verkar döpta av folket som en gång gav oss He-Man och de andra hårdingarna. Det kanske är lättare att övertala piloterna att spänna fast sig i en Super Cobra, Avenger eller Tomcat än det är att få någon att befatta sig med en Friendship, Rainbow eller Colibri? Arméfolket brukar ju gärna välja farliga djurnamn eller döpa sina kelgrisar efter framstående fältherrar och detsamma gäller Flottan med sina fartyg.

För egen del är det märkligaste jag kört idag en Arctic Cat 500. Vi hyr inte ut såna men av en eller annan anledning stod det en utanför verkstan idag. Man behövde ju inte ens vara normalbegåvad för att se att den stod i vägen, var helt felparkerad och genast behövde flyttas på... Det enda jag kände starkare än ansvaret var accelerationen. Roligt i 30 sekunder innan jag tröttnade på tumgas, taskig vändradie och däck grova som Magnus Betnérskämt. Antar att det är vad man får om ens Permobil blir våldtagen av en Tgb 11...


*..."revise so as to appeal to those of little education or intelligence". Kunde inte sagt det bättre själv.

2 kommentarer:

Björn sa...

Jag stegrade en sån där rätt rejält med Mette bakpå. Hon blev arg.

Rilleman sa...

Det är väl inte den sortens resning kvinnor i allmänhet uppskattar mest...