onsdag 31 mars 2010

Röd front!

Även om man bortser från mitt nedärvda försvarsfokus så måste man vara blind i hjärnan för att inte notera att Ryssland sedan ett tag tillbaka har satsat stora resurser på att modernisera och förstärka sina militära styrkor. Det fattiga och nedgångna Ryssland som knappt hade råd att föda eller avlöna sina trupper, som vi kände oss trygga med, är redan ett minne blott. Idag har Ivan planer. Stora planer. Och det är inte bandy vi snackar om.

Låt mig anföra ett par bitar information som var för sig kanske inte är så värst oroväckande, men som tillsammans kan få en kille som just firat början på sin semester med en styv whiskey att önska sig en till...
  • Peak oil. Ett begrepp som anger tidpunkten då oljetillgången börjar minska. Begreppets giltighet och den exakta tidpunkten har debatterats furiöst av parter med olika intressen, men de flesta är överens om att olja är en ändlig resurs som kommer att bli dyr i framtiden. Man behöver inte cykla om en jävla Prius för att förstå att vi kommer att behöva olja till våra fordon ett bra tag till. Ett lands krigsmakt har många törstiga fordon. Oljan kommer att bli dyrare och mer svårtillgänglig. När något blir tillräckligt dyrt och åtråvärt så slåss vi om det.
  • Arktis. En kontinent som många länder på norra halvklotet gränsar till. En kontinent där det sägs finnas stora rikedomar, bland annat olja. Olja som med smältande isar och stigande oljepriser börjar bli intressant att utvinna och som i dagsläget saknar egentlig "ägare".
  • Mistral. En klass "Amphibious assault ships" av Fransk design. Medför 16 transport- eller attackhelikoptrar, fyra landstigningspråmar, upp till 70 stridsfordon inklusive 13 stridsvagnar alternativt en 40 vagnar stark strv-battaljon och 450 soldater. I skeppet finns ett väl utrustat sjukhus med 69 vårdplatser och plats för en framskjuten stab. Köps förmodligen av Ryssland.
  • "T95". Ny Rysk stridsvagn, projekt 195 hos tillverkaren Uralvagonzavod. 152 mm slätborrad pjäs med skjutvidd på 7000 meter under optimala förhållanden. Besättningen väl skyddad i nedre delen av vagnen. Fjärrkontrollerat lågprofiltorn med automatladdare. Skytt och vagnschef med dubblerade kontroller och goda kopplingar till stridsnätverket. Bättre pansar och manöverförmåga än föregångaren T90.
  • Ryssland avser sätta upp förband med uttalad förmåga att verka i arktiskt klimat, inklusive luftlandsättning. En förmåga som Sverige haft men budgeterat bort och som inte är direkt standard i övriga Världen heller.
Så länge det råder välstånd och fred är det ju i praktiken rätt positivt att ha en stark och stabil granne bredvid sig, vare sig det gäller att få hjälp med havsövervakning eller att låna socker. Men när samma granne bestämt sig för att det ligger i hans intresse att ta ens parkeringplats eller skeppa trupp och materiel genom ens territorium.. då är det ett bekymmer man önskar att man förberett sig för i tid.

3 kommentarer:

Björn sa...

Du borde nog lyssna lite mer på Stings - Russians.
http://www.oldielyrics.com/lyrics/sting/russians.html

Peace, brother

Rilleman sa...

Kram på dig också

Sting i all ära men det där var lite väl blekt och uppenbart i "huggy-feely-PK-genren". ;-)

Jonas sa...

Det är nog dags att gå ut i trädgården och börja gräva skyttevärn innan Ryssen kommer.