onsdag 31 mars 2010

Röd front!

Även om man bortser från mitt nedärvda försvarsfokus så måste man vara blind i hjärnan för att inte notera att Ryssland sedan ett tag tillbaka har satsat stora resurser på att modernisera och förstärka sina militära styrkor. Det fattiga och nedgångna Ryssland som knappt hade råd att föda eller avlöna sina trupper, som vi kände oss trygga med, är redan ett minne blott. Idag har Ivan planer. Stora planer. Och det är inte bandy vi snackar om.

Låt mig anföra ett par bitar information som var för sig kanske inte är så värst oroväckande, men som tillsammans kan få en kille som just firat början på sin semester med en styv whiskey att önska sig en till...
  • Peak oil. Ett begrepp som anger tidpunkten då oljetillgången börjar minska. Begreppets giltighet och den exakta tidpunkten har debatterats furiöst av parter med olika intressen, men de flesta är överens om att olja är en ändlig resurs som kommer att bli dyr i framtiden. Man behöver inte cykla om en jävla Prius för att förstå att vi kommer att behöva olja till våra fordon ett bra tag till. Ett lands krigsmakt har många törstiga fordon. Oljan kommer att bli dyrare och mer svårtillgänglig. När något blir tillräckligt dyrt och åtråvärt så slåss vi om det.
  • Arktis. En kontinent som många länder på norra halvklotet gränsar till. En kontinent där det sägs finnas stora rikedomar, bland annat olja. Olja som med smältande isar och stigande oljepriser börjar bli intressant att utvinna och som i dagsläget saknar egentlig "ägare".
  • Mistral. En klass "Amphibious assault ships" av Fransk design. Medför 16 transport- eller attackhelikoptrar, fyra landstigningspråmar, upp till 70 stridsfordon inklusive 13 stridsvagnar alternativt en 40 vagnar stark strv-battaljon och 450 soldater. I skeppet finns ett väl utrustat sjukhus med 69 vårdplatser och plats för en framskjuten stab. Köps förmodligen av Ryssland.
  • "T95". Ny Rysk stridsvagn, projekt 195 hos tillverkaren Uralvagonzavod. 152 mm slätborrad pjäs med skjutvidd på 7000 meter under optimala förhållanden. Besättningen väl skyddad i nedre delen av vagnen. Fjärrkontrollerat lågprofiltorn med automatladdare. Skytt och vagnschef med dubblerade kontroller och goda kopplingar till stridsnätverket. Bättre pansar och manöverförmåga än föregångaren T90.
  • Ryssland avser sätta upp förband med uttalad förmåga att verka i arktiskt klimat, inklusive luftlandsättning. En förmåga som Sverige haft men budgeterat bort och som inte är direkt standard i övriga Världen heller.
Så länge det råder välstånd och fred är det ju i praktiken rätt positivt att ha en stark och stabil granne bredvid sig, vare sig det gäller att få hjälp med havsövervakning eller att låna socker. Men när samma granne bestämt sig för att det ligger i hans intresse att ta ens parkeringplats eller skeppa trupp och materiel genom ens territorium.. då är det ett bekymmer man önskar att man förberett sig för i tid.

tisdag 30 mars 2010

Dagens "nähääää?"

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/klick/article6871534.ab

Borde egentligen heta "Dagens Peter Jöback" men vem orkar bry sig...

söndag 28 mars 2010

NEIN eleven!

Gränsen mellan det sannolika, det osannolika och det rent otroliga har en förmåga att utmana ens tro på det här med mattematik. Till syvende och sist lär det ändå handla om en analogi till "oändligt-många-apor-på-oändligt-många-skrivmaskiner-teorin" eftersom det hela tiden händer väldigt många saker hela tiden i universum, och det är ofrånkomligt att likheter uppstår. Särskilt om man sen applicerar ett, i förhållande till Universums totala informationsinnehåll, snävt subjektivt perspektiv på den av individen observerade informationsmängden kopplat med människans naturliga strävan efter att förenkla sitt liv genom att hitta (på) samband så är det kanske inte så konstigt att det uppstår skenbara avvikelser i normalfördelningen.


Ovanstående röriga retorik är sprungen ur dagens uppskakande aha-upplevelse. De som var med minns säkert den 11:e september 2001 och attacken på World Trade Center i NYC, USA. En omskakande händelse på global skala som satt djupa spår. Är det någon som sedan drar sig till minnes mordet på utrikesminister Anna lind år 2003 så kommer ni säkert ihåg att hon avled den 11:e september. Jag minns att jag redan då funderade mycket på sannolikheten i att två större tragedier inträffar på samma datum. Saken föll i glömska, livet gick vidare. Tills idag.


I en av alla dessa riktnummerorienterade gratisblaskor fulla med vimmelbilder på fån och fän, frisörannonser och värdelösa lokalreportage hittade jag en notis om Svenska Formel 1-framgångar genom tiderna. Första namnet jag öht kände igen var Ronnie Peterson, en man vars namn under min tidiga uppväxt var synonymt med att köra bil fort som fan. Under min något senare och mer teknikorienterade uppväxt fascinerades jag av designen på de bilar han körde, främst Tyrell P34 med sin dubbla uppsättning framhjul. Mina nyvaxade mustacher (jodå, det tar sig..) darrade till och spretade av förvåning när jag läste att Peterson avled till följd av de skador han ådrog sig i kraschen på Monza dagen innan ...den 11 september 1978.


Innan jag kastade mig över uppgiften att skriva ett öppet brev till Världens almanacksförlag om vikten av att helt stryka/ersätta den 11:e september i framtida utgåvor för att bespara mänskligheten ytterligare lidande kände jag min manad att ta reda på vad övrigt som hänt sagda datum under den nedtecknade historien. Som alltid är Wikipedia en källa till information, låt vara i en lightvariant. Blotta mängden av händelser var nog för att få mig att komma av mig och jag har nu intagit en "stillsamt fortifierad attityd" till fenomenet i fråga. I vanlig ordning betyder detta att jag gått i ställning bakom sandsäckarna under uppvisande av "tjänstemin 1; Barsk" tills det känns bra igen. Jag kommer dock under framtida 11:e september ALDRIG att underskrida DEFCON 1 (Definitely Extensive Friggin' CONspiracy) ! Foliehatt PÅ, medborgare, och låt dom inte ta dig!

torsdag 18 mars 2010

Kluven i kärnfrågorna?

Ibland är det svårt att hitta kollegorna, och när man får tag på en så är det en öppen fråga om det gör saken bättre... Följande anslag sitter nu på dörren till vår verkstad:


Fler kärnfysiska frivoliteter från förr finns här.

tisdag 16 mars 2010

Krokodiltecken


Att titta på is är ju mer kul än att försöka komma på vad molnen föreställer... Idag såg jag hur som helst ett stort krokodilsmajl.

måndag 15 mars 2010

Blandade nöjen

Om kring klockan 0900 idag hade jag jättekul, sådär roligt som får folk i ens omgivning att sluta göra vad de höll på med och sakta skjuta sina stolar bakåt och bort från en. Det som utlöste den otyglade munterheten var ännu en av dessa intersektioner mellan verklighetens rent buddhistiska lidande och en seriestrip. Somliga grafiska artister har en förmåga utöver det vanliga att fånga vardagens små katastrofer på ett sätt som man omedelbart kan känna igen sig i.


Något senare, nästan hemma vid porten, råkade jag se en kraftig reflektion ovanför mig. En istapp på en tunn gren i ett kalt träd. Närd av en tunn rännil av droppar från den smältande snön högre upp i samma träd. Helt ensam och förödande elegant i sin trots för allt vad konvention och vårväder heter. Respect, boom shacka-lack.

söndag 14 mars 2010

Snorbroms eller inte?Jag är inne i en period av skäggväxt. I mitt fall ser det ju mest ut som ett stim morrhår och tillväxten är i paritet med den hos en letargisk inlandsis, men ta mig tusan, det växer!

Jag är nu lika kluven som hårtopparna när det gäller behåringens vara eller icke vara. Ansiktshår ingår icke som en naturlig del av min nuvarande självbild vilket leder till hårresande (sic..) konflikter när jag t.ex. fyller det med mat som var ämnad för munnen eller fastnar med det i diverse dragkedjor.

Det tog mig ingen tid alls att utveckla ovanan att med ett grubblande uttryck sitta och pilla/dra/tvinna skägget vilket fått som resultat att det snart ser ut som ett fuskbyggt fågelbo. Jag har stoiskt hävdat att skägget fått växa pga den stränga kylan som varit men denna alltigenom transparenta krycka rycks nu bort i takt med stigande temperaturer. Sanningen är att jag inte riktigt vet hur jag vill ha det. Alltså är det dags för en omröstning!

Kom med ett kreativt förslag av någon sort och motivera det väl så kan du vinna känslan av att någon på Internet bryr sig för en gångs skull.

fredag 12 mars 2010

Hur kan ett grönt parti INTE vara försvarsvänligt??

Tack till Jonas som gjort mig uppmärksam på en av de större dumheter som publicerats på webben. Följande är saxat från Miljöpartiets sida och berör ämnet försvar:

"Vårt mål är en värld i fred och global militär avrustning.

... Militärens uppgift ska vara att delta i internationell krishantering, på FN-mandat, för att möjliggöra humanitär nödhjälp i konfliktområden och skilja stridande parter för att möjliggöra fred. På sikt vill vi avskaffa det militära försvaret helt."


Detta är alltså sagt av människor som kom in i riksdagen därför att andra människor en gång i tiden trodde att det skulle vara bra för en bunt döda sälar. Jag respekterar personer som vågar sätta upp djärva mål men sågar brutalt de som inte lyckas behålla kopplingen till verkligheten eller är blinda för andra konsekvenser av sina handlingar än de man själv vill ha. Det vore intressant att se om medlemmarna i Miljöpartiet är villiga att uppfylla målet att skapa en ickematerialistisk värld utan inbrott genom att helt ta bort sina ytterdörrar hemma? Det är ju konsekvensen av vad de föreslår fast på en nationell skala när det gäller Sveriges försvar.

Jag ber att få lämna följande replik:

"Miljöpartiets uppgift skall vara att utgöra mellanrum mellan 'Miljömupp' och 'Miljöproblem' i ordboken, utgiven av Svenska Akademien, för att möjliggöra för gemene man att skilja på riktiga politiska partier och sälkramande idealister. På sikt vill vi avskaffa Miljöpartiet helt."

torsdag 11 mars 2010

Sverige ansar sitt pansar?

Den spännande historien om hur Sveriges näst mest onödiga myndighet (Radiotjänst är ständig etta, dummare än ett hål i en vattenhink..) skall upphandla ett nytt splitterskyddat fordon till Försvarsmakten har tagit en ny och spännande vändning. Dock ingen pivotsväng, det blev för dyrt.

Hägglunds Vehicle i Ö-vik, en del av BAE Land Systems, lyckades ju få den första upphandlingen ogiltigförklarad och har nu använt tiden till att anpassa (läs "dumma ner"*) sitt bidrag till den specifikation som FMV ställt upp. En kort summering av processen är att man tagit sitt originalkoncept som var nytt, hett och dyrt och rensat bort det som var nytt och hett. Kvar blir en tämligen traditionell lösning som gör mig ungefär lika upphetsad som dansbandsmusik och husvagnscamping. Men okej då, den är ju åtminstone Svensk.


Det finns dock en aspekt av projektet som känns rätt; namnet. Fråga dig själv, "vad känns värst, att vara tvungen att slåss mot en trebokstavsförkortning eller mot en 'Alligator'.."? Det är nog så att namngivning av militära system de facto präglas av ett inte helt klent mått av ålderslös grabbighet. Detta är särskilt utpräglat på flygsidan där modellerna verkar döpta av folket som en gång gav oss He-Man och de andra hårdingarna. Det kanske är lättare att övertala piloterna att spänna fast sig i en Super Cobra, Avenger eller Tomcat än det är att få någon att befatta sig med en Friendship, Rainbow eller Colibri? Arméfolket brukar ju gärna välja farliga djurnamn eller döpa sina kelgrisar efter framstående fältherrar och detsamma gäller Flottan med sina fartyg.

För egen del är det märkligaste jag kört idag en Arctic Cat 500. Vi hyr inte ut såna men av en eller annan anledning stod det en utanför verkstan idag. Man behövde ju inte ens vara normalbegåvad för att se att den stod i vägen, var helt felparkerad och genast behövde flyttas på... Det enda jag kände starkare än ansvaret var accelerationen. Roligt i 30 sekunder innan jag tröttnade på tumgas, taskig vändradie och däck grova som Magnus Betnérskämt. Antar att det är vad man får om ens Permobil blir våldtagen av en Tgb 11...


*..."revise so as to appeal to those of little education or intelligence". Kunde inte sagt det bättre själv.

tisdag 9 mars 2010

Försvara försvaret!

Med nuvarande besparingshysteri är det förmodligen en rimlig tanke att helt lägga ner utbildningen på dyra handeldvapen, som ändå inte passar för framtidens uppgifter. Det enda framtidens Försvarsmakt kommer att få råd att skjuta på är ju investeringar.

Att det här lustmordet på landets försvarsförmåga tillåts fortgå beror förmodligen på att ingen i modern tid faktiskt provat att se hur bra den egentligen är. Jag säger inte att jag önskar mig ett krig men vafan.. upp till bevis! Jag vill se hur tre flygflottiljer klar att täcka upp landet. Jag vill se om vi har luftförsvar nog för att tackla de obligatoriska svärmarna av kryssningsrobotar som inlett varenda större konflikt de senaste 20 åren. Jag vill se tunga helikoptrar transportera ut trupp och ta hem skadade. Jag vill se Stealthkorvetter försvara sig mot inkommande sjömålsrobotar och mot sjöminor. Visa mig artilleripjäser som åtminstone ser till att en landstigande fiende inte dricker kaffe medan han/hon lufsar iland... Tro mig listan är lång och jag anser att bevisbördan ligger på de politiker som skapat dagens Försvarsmakt. "Mindre men vassare", det passar bättre på nålen vi lär få använda för att sy ihop revorna i flaggan med än på en Försvarsmakt värd namnet. Nu närmar vi oss en "kejsarens-nya-kläder-upplösning" där någon till slut inte kan hålla masken och avslöjar att vi inte KAN försvara landet med nuvarande upplägg. Frågan är vad som händer sen.

Om jag inte var så förbannad skulle jag troligen tjuta av skratt åt faktumet att förmågan att försvara Afghanistan, Kongo eller Adenviken är så god samtidigt som en stor del av den Svenska nationen i bästa fall är försvarad av ouppfostrade och allmänt bjäbbande byrackor som pga total inavel inte längre kan skita normalt utan att ett öga poppar ut, mygg och gatstenskastande fjortisar som är arga på allt som någon annan kom på först. Det är min övertygelse att inte en jävel skulle ha brytt sig om någon påpekat att "Ryssen kommer över sjön" så länge bara tågen gått enligt tabell och man fortfarande kunnat sedera verklighetsuppfattningen med den fördummande dagliga dosen bildskärmsförmedlade 30-minuterssuggestioner att "allt är som vanligt och studiopubliken skrattar glatt".

Jag är inte perfekt, har gjort en del dumheter i mina dar.. men OM det är sant att "vi har det samhälle vi förtjänar" så finns det en hel del av er där ute som har en del RIKTIGT PUCKADE SAKER på ert samvete som ni inte berättat om! (??)