torsdag 6 mars 2008

Ung och dum?

Senaste dagarna har jag blivit allt mer störd av alla skriverier om hur unga människor drar på sig skulder och betalningsanmärkningar. Med risk för att låta som en betydligt äldre människa så har jag faktiskt lite svårt för att förstå hur man tänker när man sätter sig i en dylik knipa. Jag har däremot inga som helst problem med att förstå hur man handlar. Man handlar för mycket.

Är det verkligen så illa att hetsen att köpa och äga numera överskuggar inte bara sunda förnuftet utan även matematikens lagar? När blev det okej att ha utgifter som konsekvent överstiger ens inkomster? Har negativa tal rationaliserats bort ur skolans undervisning? En sak som blir allt mer tydlig är att väldigt många inte har en klar överblick över vilka kostnader de egentligen har, och därför lever i en naiv tro på att det som inte syns inte finns. Vi bombarderas ständigt av ett enormt utbud av produkter och tjänster med betalningsalternativ som är skräddarsydda just för att vi skall uppfatta dem som "ofarliga". Vissa saker säljs för "1 krona", andra "slipper man betala på flera månader" och ytterligare erbjudanden lockar med "räntefri avbetalning". I kombination med det välmatade habegäret faller folket i fällan lika effektivt som om de sprungit in i korsande ksp-eld. Något måste göras om svensken på fullt allvar tror att vinstdrivande företag bjuder på något om de inte garanterat kommer att tjäna in de pengarna i ett senare skede. Vi pratade inte mycket om privatekonomi i skolan, men på hemkunskapen fick vi i alla fall inpräntat i oss att hyran var den räkning man betalade först eftersom det var tråkigt att bo i en pappkartong under en motorvägsbro. Kanske man kunde skapa ett kul rollspel för kidsen av idag, där de får prova att "leka ekonomi" med monopolpengar och bli varse att det kan vara bra att behärska köplusten lite och att både bilar och tvättmaskiner alltid går sönder väldans olägligt och att det blir komplicerat att flytta hemifrån med en betalningsanmärkning.

Om det bara vore de unga, mellan 18 och 25, som hade problem med skulderna så kunde man ju göra det bekvämt för sig och skylla på deras relativa brist på erfarenhet. Men istället visar det sig att det är gruppen 35-45 år som har de största problemen, mycket på grund av en förkärlek för att handla på kredit. Dessa människor håller dessutom som bäst på att uppfostra nästa generation kreditkortstorskar... Mer statistik; hela 22% av Sveriges befolkning har en skuld som överstiger deras tillgångar. Hoppsan! Där åkte jag själv dit så det stänker om det, eftersom CSN fortfarande har fordringar på mig som nätt och jämt överstiger den summa jag tror mig kunna uppbåda även om jag likviderar alla mina tillgångar. Nu har jag ju visserligen björnkoll på den tämligen generösa återbetalningsplanen men det får ändå tjäna som illustration till hur vanligt det är att ha skulder som man inte alltid tänker på.

En av anledningarna till att situationen med de skuldsatta unga irriterar mig är att det är ett problem som inte hade behövt uppkomma. Föräldrar och skola ansvarar för att ge ungdomarna en aning om hur verkligheten fungerar. Några enkla tumregler är allt man behöver för att behålla kontrollen över sin ekonomi.

  1. Din ekonomi är inget "som bara händer". DU har kontrollen och DU har ansvaret! Styr!
  2. Skriv ner dina inkomster, utgifter och eventuella sparade tillgångar. Ett papper går bra, ett Excellark är roligare. Gör balansräkningen månad för månad och titta minst tre månader framåt för att förutse större utgifter. Skriv in kända periodiska kostnader såsom hyra, el, telefon, försäkringar mm i förväg. Försök bygga upp en buffert för minst två månaders kostnader, det ger dig manöverutrymme och tid att agera om det krisar till sig.
  3. Tänk två gånger innan du handlar. "Behöver" du det här eller är det något du "vill ha". Vänta några dagar om du är osäker, behovet kvarstår medan köpsuget kanske klingar av. Fundera på vad du redan har istället för på vad du saknar. Ofta hittar man det man behöver hemma om man bara är lite kreativ.
  4. Handla för pengar du har. Låt bli att handla på kredit. Om du måste så ta ett lån på en bank där du får seriös hjälp att klargöra villkoren. SMS-lån ÄR fällor för svagsinta idioter. Håll koll på ditt kontosaldo vare sig du handlar med kontanter eller betalkort.
  5. Om du börjar hamna i trubbel så säg till i tid! Prata med banker, fordringsägare eller med föräldrar. Det finns hjälp att få och det är helvetes mycket bättre att svälja sin stolthet än att dra på sig en betalningsanmärkning. Bor du hemma så be dina föräldrar att förklara hur de planerar ekonomin, det kan bli intressant för alla inblandade.

3 kommentarer:

NLC sa...

Men vad nu då ? Lite hederlig impulsköparanda skadar väl inte? ;)

Rilleman sa...

Nja.. inte om Impuls är ett skitcoolt cykelmärke. :-) För övrigt börjar till och med mina impulsköp nu för tiden ha egna affärsplaner. Börjar bli gammal.

Jonas sa...

Det är fråga om ekonomisk darwinism. Låt de dumma utblottade ungdomarna bo i kloakerna. Det är där dom hör hemma.