fredag 26 februari 2010

Skidor till jobbet, eller simfenor?

Ingen i södra Sverige har väl undgått att notera att temperaturen nu lämnat den negativa delen av skalan. Föga förvånande har detta resulterat i en avsmältning av den snö som ligger överallt likt en tilltagande smutsig yllefilt. Det som däremot kan förvåna en aning är vilka volymer av smältvatten det faktiskt handlar om.

Tusentals kubikmeter vatten smälter från de meterhöga vallar som kantar våra vägar likt svett drypande från de sakta sammanväxande ögonbrynen på en Bulgarisk Elvisimitatör. Samma vallar som sedan hindrar vattnet från att rinna av vägen utan istället dämmer upp det till decimeterdjupa pölar. Det enda som är värre än att i 70 km/h plötsligt befinna sig ute på djupt vatten är att möta en bil i just den situationen och få det uppkastade vattnet i sin egen vindruta i summan av båda bilarnas hastigheter.

Om förra veckan stora bekymmer var snömängden på taken så är denna och kommande veckas stora problem att varenda liten spricka i tak och fog nu kommer att hänsynslöst avslöjas av strilande vatten. Källare kommer att översvämmas och varenda håla bli en pöl tills dagvattennätet kommer ikapp. Jag förutspår en lysande framtid för uthyrningen av dränkbara pumpar, våtdammsugare och avfuktare.

Inga kommentarer: